Com podem analitzar la nostra idea de negoci?

Molta bibliografia, molts articles i debats, molts anàlisi i molts i molts càlculs s’han fet i s’han fet fer a les persones emprenedores per elaborar i valorar una idea de negoci a través del pla d’empresa, requisits bàsic i indispensable abans de posar-nos en marxa un nou projecte empresarial.

El resultat, un elevat nombre de desercions pel camí. Per què? Fàcil, davant de la dificultat tècnica d’elaborar un pla d’empresa, molts usuaris descartaven la possibilitat i rebutjaven l’assessorament i tutorització del servei.

Com intentem treballar avui? Òbviament, al final, en molts casos, abans d’iniciar el projecte, caldrà haver fet un complet i detallat pla d’empresa, on es treballen diferents hipòtesis, es fan molts càlculs i es treballen previsions a mig i llar termini, malgrat és possible que, després, poc o res tenen a veure després amb la realitat. Però ara, treballem intentant facilitar la part inicial, el pla d’empresa es pot fer molt més fàcil a partir de treballar prèviament altres conceptes que a continuació introduïm.

Darrerament, s’està recomanant utilitzat la metodologia del model canvas (llenç) de l’Alexander Osterwalder, dividit en 9 blocs. Aquest model d’anàlisi, ens permet fer un anàlisi molt més intuïtiu, pràctic, fàcil, esquemàtic per valorar la nostra idea.

A partir de què? Doncs simple, pràcticament és donar resposta del típic: què, qui, com i quant?

Però fins i tot, abans d’iniciar i completar els 9 blocs esmentats, cal començar donant resposta a les següents qüestions:

– Quin problema resolc aparentment? Definint aquesta demanda, ja tenim més clar el segment.

– Pagaran per resoldre aquest problema?

– Hi ha una manera efectiva d’aconseguir fer-ho arribar ala clients a través dels canals?

Si no som capaços de donar resposta convincent i interessant a aquestes qüestions, val la pena replantejar-nos el projecte i tornar a començar.

Al Centre de Serveis us podem ajudar a tirar-ho endavant.

Què ens porta a ser emprened@r?

Hi ha un seguit de circumstàncies o situacions, que poden ser molt diferents,  que porten a una persona a voler emprendre una activitat empresarial pel seu compte. Per descomptat, que una de les més habituals és el fet d’haver perdut la feina per compte d’altre.

Però, aquesta no és l’única motivació, en tenim de diverses com, per exemple:

El voler ser independent mitjançant la creació d’una empresa pròpia, per ambició o desig d’un mateix.

  • També creure que tenim una brillant idea i que el mercat està esperant-la. Altres més profundes amb el convenciment que els coneixements i l’experiència en un sector, ens permetrà desenvolupar un projecte per sí mateix.
  • Altres com la manca d’alternatives quan s’acaben els estudis o per que no veiem possibilitats de promocionar a l’empresa on estem.
  • Persones que volen crear un futur laboral i econòmic per a la família.
  • Voler aprofitar els ajuts, quan n’hi havia, per poder crear i arribar a la fase de consolidació de l’empresa gràcies als ajuts.
  • Per tradició familiar.
  • Per  responsabilitat social, volen crear algun tipus de projecte que doni cobertura a una necessitat social.
  • Per simple i pur reconeixement social, doncs l’empresari consolidat té més possibilitats de formar part de la societat civil del seu entorn.

Segurament en podríem torbar més, però aquestes ja reflecteixen la gran majoria de motivacions que habitualment trobem.