La fiscalitat de l’autònom

Sense pretendre fer ara una classe magistral de fiscalitat, però sí que tot aquest és un dels temes que més preocupa a les persones emprenedores. Malgrat tot, aquesta no és més que una formalitat que, de ben segur i estant ben assessorat, no ha de suposar un problema. El que cal és un projecte viable i, després, ja es trobarà i es triarà quina és la forma jurídica més adequada i quina és la tributació que més ens convé.

Així que, tot  i no voler aprofundir, sí que tot seguit vole fem una breu introducció sobre aspectes fiscals que afecte als autònoms i sobre els que caldrà aprofundir cas de tirar endavant alguna opció.

  1. Donar-se d’alta a Hisenda
  2. Els impostos a pagar: IRPF i IVA
  3. Declaracions i impresos que cal presentar

No oblidar que, cas de no ser experts, és convenient assessorar-se amb algun expert o professional, sobretot durant els primers temps de l’activitat.

Donar-se d’alta d’autònom

És obligació donar-se d’alta a Hisenda abans de començar l’activitat. Per fer-ho, caldrà presentar la declaració censal (models 036 i 037), notificant les dades personals, l’activitat a que es dedicarà, l’adreça de l’activitat i els impostos que l’afecten.

La declaració censal és un model important, doncs és on indicarem a Hisenda com serà el nostre negoci i, en funció d’això, els imposts que haurem de declarar. Cada vegada que modifiquem alguna cosa, s’haurà de presentar novament el model.

Per declarar l’activitat, hauràs de seleccionar algú tipus d’epígraf d’IAE (Impost d’activitats econòmiques), regulats pel RDL 1175/1990 on hi figura tot una llarga llista d’activitats empresarials i professionals. Actualment no té cost a no ser que l’empresa facturi més d’un milió d’euros. Tot i això, s’haurà de presentar el model 840/848.2

Els impostos que haurà de pagar un autònom

Tributarà per el Impost sobre la Renda de les persones físiques (IRPF), que grava les rendes empresarials obtingues per l’autònom, de liquidació trimestral, poden triar entre les següents opcions:

–      Règim d’estimació directa normal

–      Règim d’estimació directe simplificada

–      Règim d’estimació objectiva (mòduls, segons l’activitat)

També estarà afectat per el Impost sobre el Valor afegit (IVA), impost indirecte uqe grava el valor afegit i recau en el consumidor final. L’autònom tan sols actua com a intermediari entre Hisenda i el consumidor final, doncs finalment s’haurà d’ingressar la diferència entre el repercutit (cobrat de clients) i el suportat (pagat a proveïdors). La seva liquidació també és trimestral.

En aquest sentit, aprofitar per recordar-vos que el dia 2 de desembre en el Centre de Serveis fem una jornada sobre fiscalitat per autònoms i Pimes en horari de matí. Els interessats us podeu inscriure contactant amb el l’àrea.

L’estudi de mercat

Què és un estudi de mercat?

Consisteix en una iniciativa empresarial per tal de conèixer la possible viabilitat comercial d’una activitat econòmica. És a dir, si un producte o servei és capaç d’aconseguir tenir rendibilitat econòmica.

Com s’ha de fer?

Podem considerar una part més objectiva, que són les dades estadístiques, estudis i demès informació que podem trobar i, una altra part, més subjectiva i tècnica que són el contacte directe amb elements del mercat.

La primera part consisteix en recollir informació i analitzar les dades de clients, competidors, proveïdors i del propi mercat. I, la segona part, l’observació directa, a partir d’organitzar focus grups, enquestes, investigació sobre el terreny, entrevistes individuals a experts, professionals, clients i proveïdors, observacions en el terreny o adaptades específicament al producte.

Com podem recollir informació?

–      Informació gratuïta i accessible per internet (portals de l’administració, serveis d’estudis de les entitats financeres i institucions (Banc d’Espanya, Ine, Idescat, ministeris, universitats,…)

–      Informació d’empreses, sector i competidors accessible des d’internet (google és el teu amic!). Sense cost però atenció a les fonts.

–      Fires sectorials

–      Revistes especialitzades

–      De la pròpia empresa si ja existeix, comptabilitat, informació de vendes, producció, resultats campanyes publicitàries, contactes, informes anteriors,…

–      Empreses d’informes comercials (pagant)

Com poder fer l’observació directe?

–      Recollida de dades de tràfic d’un local

–      Observació de clients en establiments de la competència

–      Observació de clients en el propi establiment

–      Visitar la competència

Com fer entrevistes i enquestes?

Per tenir un coneixements sobre el nostre clients, més objectiu, i el seu comportament, podem fer el següent:

–      Entrevistes en profunditat amb algun expert del sector i amb clients

–      Organitzar grups de discussió, amb clients potencials

–      Enquestes, però hauria de ser representativa (marge d’error)

–      Panels d’enquestació: contractar una empresa que tingui accés a una mostra dels clients potencials

Per investigar i analitzar la competència?

Estudiar competidors per saber qui fa les coses bé i qui no i, per saber com reacciona si li prens clients.

–      Visita presencial

–      Visitar les web i seguir-los a les xarxes socials

–      Plànol de situació de la competència i radi d’acció

–      Anàlisi dels líders del mercat

–      Informes i perfils d’empresa

–      Taula comparativa punts forts i punts febles

Com definir el teu client específic?

–      Dedicació pròpia, és a dir, destinar-hi el nostre temps

–      Subcontractar (a partir de 2.000€), per fer un treball de camp. Després seria recomanable el buidat i l’explotació de dades i anàlisi de les mateixes fer-ho directament, tot i que també és pot contractar però amb una major inversió.

–      Definir possibles grups de clients i fixar el segment o nínxol de mercat. La teva estratègia de comunicació i de màrqueting ha de ser coherent amb les característiques, comportaments i hàbits de consum dels teus clients potencials.

–      Preus d’estudis de mercat a partir de 2.000€ (es.nielsen.com; institutodym.com; eurus.es; feebbo.com; optimumventas.com; sondea.com; canalsondeo.com)

Seguim impulsant la formació de les persones emprenedores

No cal ara fer ara un al·legat en defensa de la formació de les persones ni tampoc engrandir l’aposta de l’Ajuntament, des de diferent àrees, donant suport a la formació de les persones de manera permanent. Aquest esforç sempre serà una de les grans inversions que pot tenir una administració vers els seus ciutadans. Dins d’aquesta formació, tenim la adreçada específicament a les persones que tenen alguna motivació o pensament relacionat en l’emprenedoria i també, la formació orientada a les persones que ja han creat la seva empresa, empresaris individuals i les anomenades micro empreses.

Des de l’Àrea d’Empresa estem impulsant un seguit d’activitats al llarg d’aquesta tardor i que ens portaran pràcticament fins a final d’any.

En col·laboració amb Pimec, hem organitzat un curs de Venda Online que va ser un èxit de participació, tenint que deixar un munt de persones sense possibilitat de fer-ho per manca de places. Això ens ha portat ha organitzar una segona edició i també s’ha exhaurit les places. Aquesta formació, realitzada a una aula de El Mirador, al necessitar d’ordinador, queda limitada l’assistència al maquinari disponible. L’acció s’allargarà, pràcticament, fins a la segona quinzena de desembre.

En el Centre de Serveis, també en col·laboració amb Pimec, durant aquest mes d’octubre i orientat al perfil de persones amb alguna inquietud emprenedora, hem desenvolupat un curs de 50 hores d’anglès bàsic, amb un èxit de participació absolut i un grau de satisfacció dels alumnes molt elevat.

Tot seguit, demà 11 de novembre, tenim una sessió amb Acció per informar i explicar a les empreses el programa Expansiona’t. Aquest programa va orientat a empreses ja consolidades que cerquen un creixement empresarial.

Finalment, en el Centre, ens queden pendent les accions format jornada de 4 hores al matí que tenen les següent planificació i que són obertes a tothom:

–      19 de novembre: Màrqueting Online amb el Toni Padrell

–      2 de desembre: Fiscalitat per autònoms i pimes amb Yolanda Presa

–      4 de desembre: Contractació Laboral amb Yolanda Presa

Tots els interessats us podeu posar en contacte amb el Centre de Serveis.

La formació per si sola no serà l’únic aspecte a millorar per resoldre la problemàtica professional, però sens dubte, segur que facilita, i molt, el camí.

Quines aptituds i actituds ha de tenir una persona emprenedora?

En podem enumerar moltes, però tampoc seríem capaços de posar-les totes, però sí que algunes de les que considerem més importants són les següents:

  •  Capaç d’assolir reptes i objectius, tenir-los ben definits i clars, canalitzant tots els esforços en aconseguir-los.
  • Seguretat, una persona amb confiança en sí mateix, disposat a assumir un esforç molt generós per aconseguir les fites. Disposat a dedicar el temps que calgui a consolidar el projecte. Tenir molt clar que el més interessat és ell mateix.
  • Persistent, no defallir, malgrat els fracassos, s’ha de tornar a intentar. Estadísticament pràcticament a la primera tenim èxit. Si caiem ens tornem a aixecar.
  • Eficaç, no és suficient en fer bé les coses, aquests ha de donar resultats.
  • Iniciativa, no esperis que ningú ho faci per tu.
  • Organitzat, fer les coses el més fàcil possible, sistematitza.
  • Resolutiu, s’ha de prendre decisions. Ningú les prendrà per tu. Millor equivocar-se per actuar que equivocar-se per passivitat.
  • Formació, fins ara teníem mancances formatives però podíem sortir-nos-en. Ara no. Ara constantment hem d’estar oberts per aprendre, estar disposat a seguir millorant en tot allò que sigui un punt feble. La formació serà permanent al llarg de la vida.
  • Innovador – creatiu, bàsic, fonamental, voler, pensar i creure que les coses poden ser diferents, que poden ser millor. Molta observació i ment oberta.
  • Tolerant, amb l’ambigüitat. Escolta, escolta molt als teus clients, els teus col·laboradors i a les persones de confiança. Accepta que tu no ets “superman”, no tens la raó ni la veritat absoluta.
  • Empatia, bàsic i fonamental saber posar-se en el lloc dels altres per entendre’ls. Pregunta molt, parafrasejar per assegurar-te que ho entens.
  • Optimista – realista, és bo tenir una actitud positiva, la transmets, la projectes i aconsegueixes més efectes positius, però sense perdre el món de vista. Ser realista amb visió positiva.
  • Visió global, no et tanquis, no et quedis quiet. Observa, que el món no para. Mira-t’ho des de fora, fins i tot la teva tasca.
  • Orientació al mercat, o penses i actues com vol el mercat, com volen els teus clients o bé, el mercat et farà fora. La crueltat del lliure mercat!
  • Molta capacitat d’autocrítica.

Com hem comentat, això és una petita part, segur que qualsevol en podria afegir, però amb totes les que hem comentat i les que ens hem deixat, sens dubte, la més important és el SENTIT COMÚ.