Pensem que pot ser oportú fer un parèntesi en les entrades sobre temes fiscals per comentar una notícia relacionada amb l’aprovació, per part del Govern de Catalunya, del projecte de llei de “simplificació de l’activitat administrativa per facilitar la reactivació empresarial i econòmica”.
És de justícia recordar que l’Ajuntament de Castellar del Vallès, de manera voluntària i com a un dels dos municipis pilots, va participar activament en aquest projecte i va ser el primer en implantar l’ordenança que regulava aquesta possibilitat de tramitació ràpida per aquestes tipologies d’activitats que es poden emparar en una declaració responsable o fins i tot en una comunicació prèvia, des de l’any 2012. A més, cal remarcar també, que és el primer ajuntament de Catalunya que va implantar aquestes tramitacions via online, fins i tot abans que ho tingués disponible el Canal Empresa. Òbviament, la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i amb el Consorci de l’Administració Oberta ha estat clau i fonamental en aquest desenvolupament i implantació.
A més, l’Ajuntament de Castellar del Vallès, no ha aplicat ni aplicarà en tota la legislatura la taxa prevista a les ordenances per les activitats econòmiques. És a dir, a més de facilitar els tràmits, evita la despesa a les empreses.
Finalment, recordar que l’Ajuntament disposa de la Finestreta Única Empresarial des d’on es poden realitzar tots els tràmits de les empreses relacionats amb l’Ajuntament i que, per a els nous emprenedors i empreses, és punt PAE (Punto de Asesoramiento de Emprendedores) que permeten fer els tràmits de constitució de noves empreses sota la forma jurídica d’empresari individual i societat limitada, limitada nova empresa i fundació successiva.
Però tot aquest garbuix d’informació que hem comentat no va adreçat a defensar alguna actuació o defensar cap ideologia, simplement esmentem i constatem uns fets que són els que són i que han portat a l’Ajuntament de Castellar del Vallès a facilitar al màxim els tràmits i costos dins les seves possibilitat. Però l’administració no només és la local i, des de les altres administracions, això és tot el que es pot fer per facilitar la vida a les empreses i reactivar l’activitat?. Realment és el que cal i és suficient? L’aprovació d’aquest projecte de llei, en el seu títol parla de “facilitar la reactivació empresarial i econòmica”. Estarem d’acord que cal, sí, però és del tot insuficient. En aquest cas, l’esforç per part de l’Ajuntament és molt important, més que el benefici que aporta a la pròpia empresa, però és del poc que pot fer un ajuntament. Però i la resta de les administracions?
Deixant de banda parlar d’educació, infraestructures, recerca,… hi ha tot un món legislatiu que ocasiona i provoca un esforç i un cost econòmic a les empreses i que ni tant sols s’està plantejant solucionar.
Val a dir que en aquest país hi ha una tradició poc ètica on no està mal vist el frau a nivell personal i empresarial (m’ho pots fer sense iva?), i molt mal vist a nivell polític. És frau de la mateixa manera, tot i que algun seria amb agreujants. Això comporta que l’administració reguli sota una premissa de desconfiança sobre l’administrat, incrementant el control i, per contra, ocasionant uns costos a l’empresa (caldria el model 347? i els resums anuals després de les liquidacions trimestrals?).
La majoria d’empreses acaben disposant d’un departament administratiu o de serveis subcontractats que destina la gran part del temps a “passar comptes amb l’estat”. Una gestió purament burocràtica i no productiva ni informativa que afecta principalment a les pimes i micros, que aproximadament són un 90% del teixit empresarial. Aquí sí que hi ha un gran camí per recorre i un potencial estalvi i millora de la competitivitat important. És a dir, si tot els personal d’administració de les empreses pogués dedicar el seu temps a generar informació per la millora de la gestió i de la competitivitat de l’empresa i no per passar comptes amb l’administració, això sí seria un “canvi d’orientació en la burocràcia administrativa” i passaria a ser un esforç orientat a la millora de la reactivació de l’activitat econòmica. L’alta inicial o els tràmits inicials, són només en el moment d’iniciar l’activitat o en l’obertura d’un nou local, establiment o planta, en canvi, la resta tenen un caire permanent en el temps. Potser seria interessant pensar-hi…