L’entrada anterior acabàvem esmentant un seguit d’errades molt propenses en les persones que comencen o volen començar una activitat econòmica i que eren aquestes:
- Manca d’un estudi de mercat.
- Desconeixement de la competència.
- Desconèixer les estratègies de comunicació o de màrqueting possibles.
- Centrar-se exclusivament a la idea o producte.
- Manca de coneixements econòmics i financers per administrar una empresa.
- Inadequat o insuficient finançament.
- Males decisions a l’hora d’invertir el capital.
- Errors en la planificació de vendes i de despeses.
- Saber dir NO, saber renunciar o replantejar.
Doncs ara fem una breu descripció del què signifiquen i les seves conseqüències:
- En quin sector volem desenvolupar el nostre projecte, és un sector innovador, en creixement, decreix, estancat, madur, “cremat”,… Conèixer l’existència de possibles barreres d’entrada, legals, polítiques, monopolístiques,… Un bon coneixement d’on vols jugar el partit, és bàsic per garantir les possibilitat d’èxit.
- A qui ens enfrontem, no val dir és que no és ben bé el meu producte, avui dia, tothom té competidors. Un gran coneixement del que, com, on, quan, quant, fan ens dóna un gran avantatge. Però això no és només mentre fem el pla d’empresa, sinó que s’ha d’adquirir com un hàbit al llarg de la vida de l’empresa.
- L’adequada i coherent estratègia de comunicació és fonamental. No es pot plantejar arribar al nostre públic objectiu amb un política de comunicació que no s’adreci realment al que ha de ser els nostres clients.
- Aquesta situació és dóna principalment per no haver atès degudament tots els punts anteriors, per aquells projectes basats en el “és que això no ho fa ningú”! “De la manera que ho faré, no hi ha ningú que ho faci”! Afirmacions similars porten a no valorar el mercat, la competència, el públic objectiu i equivocar-se de tot.
- Aquesta situació és dóna amb molta facilitat, doncs poca gent està formada amb aquests àmbits, per tant, difícilment es pot tenir coneixement d’aquest si no s’ha format mai. Per tant, un ha de tenir clar quines són les seves mancances i saber contrarestar-les.
- Iniciar el projecte o la posada en marxa de l’empresa sense tenir prou recursos, haver fet unes previsions poc reals, sense alternativa o pla b, sense una planificació de vendes coherent,… Porta en moltes ocasions a morir empreses que haguessin tingut possibilitat d’èxit, per dotar-les de manera insuficient financerament.
- Un dels aspectes que porta a trobar-nos en la situació anterior, és el decidir canviar les coses en base a la planificació financera realitzada. És a dir, si he decidit invertir només una quantitat en, per exemple, adequar el local, aquesta no pot superar la previsió. Això ens portarà a descapitalitzar l’empresa i no poder continuar.
- Quan s’elabora les vendes, generalment s’adopta el posicionament de “com ho se?” Bé, s’ha de poder trobar un xifra amb sentit comú, que s’aproximi a la realitat i que disposem d’un sistema per controlar com afectaria una desviació de la xifra de vendes. Exactament igual passa amb les despeses, tenim que tenir la seguretat que allò que necessitem per funcionar té el cost que realment hem previst. Equivocar-nos en un o altre aspectes, també ens abocarà al fracàs.
- Res és impossible o inviable, si no dóna els resultats esperats, si és una planificació sobre paper, que ho aguanta tot, es pot tornar a replantejar, a enfocar de manera diferent, a donar-li una altra orientació, a canviar d’ubicació o de territori o de mercat potencial o de públic objectiu o d’estratègia empresarial o comercial, però sempre és molt pitjor, passar a l’acció sense haver-ho valorar. No hi ha volta enrere i segurament ens costarà diners.
Què n’opineu al respecte?