Estem analitzant informació estadística d’activitat econòmica de Castellar del Vallès i, trobem dades que milloren després d’un llarg període de decreixement acompanyat d’una llarga i monòtona fase d’estabilitat negativa, amb el que volem dir que, tot i que durant uns trimestres no empitjoràvem gaire, el que segur que no fèiem era creixa o millorar els indicador.
L’atur, tant la taxa com el nominal, sempre en desperta molta atenció i preocupació. En canvi, els indicadors anaven millorant al llarg d’aquests últims trimestres, més concretament, el mes de març del 2013 hi havia 2111 persones en situació d’atur, la dada més alta que tinguem constància. Això representava una taxa d’atur del 17,21%. Moment que es produeix un canvi en la tendència i comença a reduir-se, tot i alguns mesos de repunts puntuals i estacionals. A desembre del 2014, el nominal de persones en atur era 1713 i una taxa del 13,97%. Per tant, en un any i nou mesos, s’ha reduït el nominal en 398 persones i 3,24 punts la taxa d’atur.
Sempre és bo pensar que un indicador presenta millora en la seva evolució, però evidentment, hi poden haver factor que facin canviar la tendència i fins i tot reduir-la, en canvi, no sigui una dada tant positiva perquè no es crea ocupació.
Les persones actuen de diferents maneres, el temps passa i es donen de baixa del sistema, es jubilen, retornen als seus països, o joves que decideixen seguir estudiant i no incorporar-se al mercat de treball… també persones que troben feina fora del municipi, evidentment. Tot això, pot permetre perfectament reduir la taxa d’atur i, malauradament no crear ocupació al municipi.
Aquesta situació es donava a Castellar del Vallès, doncs malgrat la taxa d’atur i el nominal de l’atur es redueixen des del març del 2013, el nombre d’assalariats al municipi inicia un procés de millora fins el primer trimestre de l’any 2014. Finalment, aquest any sí que es tanca amb un creixement de persones assalariades en el municipi respecte al final del 2013 de 216. Per tant, l’any 2014 és el primer exercici que es crea ocupació al municipi des del inici de la crisi econòmica.
Malgrat tot, molt lluny estem encara de les dades màximes dels 7445 assalariats del primer trimestre del 2007 i del nombre de 929 comptes de cotització d’empreses que teníem a principis del 2007. També coincidint en el mateix període la taxa d’atur més baixa, del 7,08% i de 838 persones en atur a maig de 2007.
Altres dades que ens permeten veure el futur amb més optimisme, són les dades de contractació. Segueix augmentant el nombre de contractes laborals realitzats aproximadament en uns 500 respecte l’any 2013. També, tot i que segueix sent el sector serveis el que fa la major part de la contractació, amb un 75% dels contractes, tenim que aquest any el sector industrial ha doblat percentualment el nombre de contractes, arribant al 20% respecte el 10% de l’any 2013 i, el més important, presenta també un canvi de tendència, doncs portava pràcticament 8 anys reduint el seu pes, exceptuant l’any 2012. Pràcticament ha recuperat la ponderació de nombre de contractes realitzats.
Però, aquesta contractació representa un volum de contractes molt més elevat que anys endarrere i, òbviament, el motiu és molt clar, hi ha un gran nombre de contractes però d’una durada molt, molt curta. Tenim que un pràcticament 50% dels contractes tenen una durada màxima d’un mes. Si a aquesta dada hi sumem els de durada indeterminada, arribem al 75% dels contractes realitzats. Això vol dir que, tot i crear ocupació neta, recuperar volums de contractació, la precarietat laboral és altíssima, condicionant clarament preocupant.
Però, sense voler pecar d’optimista, aquestes millores de variables, més les millores d’expectatives que figuren a les enquestes i les de diferents empresaris del municipi amb qui tenim la sort de parlar, tenen unes perspectives de negoci lleugerament optimistes. Tot aquest conjunt d’indicadors, ens fa ser lleugerament més agosarats i atrevint-se a confirmar que sí, que finalment hem aconseguit arribar a canviar la tendència.
Ara, només falta consolidar-la i que aquesta empenta sigui suficient per recuperar nivells anteriors i permetre resoldre la greu problemàtica econòmica i sobretot, la problemàtica social. Això sí, aquesta recuperació és només gràcies a l’esforç de les persones i de les empreses, però no de les polítiques econòmiques ni a les facilitats d’accés al finançament.
Per tant, com sempre, l’economia la mouen les expectatives, les empreses i les persones. Per tant, l’emprenedoria, inspiració, empenta, dedicació, creativitat, innovació, lluita i voluntat de tirar endavant malgrat que la situació convida a deixar-ho tot, només s’ha aguantat gràcies a la voluntat de tots aquestes persones emprenedores i empresaris
Només aconseguint una potent activitat econòmica aconseguirem revertir la problemàtica social. Que ningú posi pals a les rodes.