Supervivència de les noves empreses

El Servei del Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona, ens dóna suport a un centenar de centres locals de serveis a les empreses de la província de Barcelona. Aquest any ha iniciat un nou servei destinant a fer un seguiment d’empreses creades des dels serveis, presentant un estudi d’àmbit local, comarcal i de província realitzat per una consultora externa que tot seguit comentem.

Primer cal que comentem que l’activitat de seguiment de les empreses creades va destinat a comprovar el grau de mortalitat d’aquestes, el que en cercles tècnics s’anomena taxa de supervivència de les empreses. Aquesta primera dada que comentarem farà referència a la taxa de supervivència de les empreses creades l’any 2011, és a dir, la situació que presenten transcorregut tres anys del inici de l’activitat. Aquesta ràtio situa en un 77,3% la supervivència, és a dir, que transcorregut tres anys, continuen actives 3 de cada 4 empreses creades, dada per sobre de la dada comarcal que és del 60,7% i de  la provincial que és del 55,1%.

En un principi podem dir i celebrar aquesta dada, doncs estar per sobre del conjunt dels centres locals analitzats. Què vol dir això? Doncs que les empreses que van rebre l’assessorament del servei de Castellar del Vallès, ha sobreviscut en un grau més elevat que la resta de centres.

Tot i que això ens fa estar contents, no podem obviar que el volum és més petit en relació a centres de municipi molt més grans, per tant, em de ser molt prudents. A més, fa referència exclusivament a l’any 2011.

L’estudi reflexa també altres dades, que el 89% de les persones emprenedores entrevistades manté en funcionament l’empresa creada l’any 2011. El conjunt de treballadors per empresa en conjunt és d’1,6 treballadors per empresa, malgra que el 75% d’elles només tenen un empleat.

Pel que fa al volum de facturació, el 75% ha facturat menys de 50.000€ l’últim anys, mentre que un 12,5% ha facturat entre 50.000 i 100.000€ i un 12,5% més e 100.000€. Finalment, pel que fa a les expectatives de cara al futur, només un 37,5% considera que són bones, mentre que un 12,5% considera que seran dolentes.

D’aquell exercici, les empreses tancades són per motius purament econòmics i que moren abans dels dos anys d’activitat. Malgrat aquesta mala experiència, tenen pensat obrir una nova empresa en el futur. Aquest és un tema, el de tornar a emprendre, que en properes entrades en parlarem.

Ara bé, segurament aquesta dada positiva en relació a altres poblacions i centres, en part ve donada perquè també comptabilitzem de manera diferent. Evitem considerar qualsevol empresa creada com a usuari del servei. Nosaltres només, fins ara, comptabilitzem com empreses creades aquelles que han seguit i desenvolupat tot el procediment recomanat pel servei, és a dir, que completen l’assessorament.

Clarament no ens volem imputar cap mèrit, ans al contrari, aquest resideix exclusivament en la  persona emprenedora, en la seva manera de fer i les seves potencialitats… Primer, perquè com hem comentat, estant disposades a estudiar el seu projecte, analitzar la seva viabilitat, a aprendre mentre desenvolupa el seu projecte i, sobretot, a persistir i estar disposat a fer una gran sacrifici i esforç. Aquest, amb l’acceptació del mercat, és l’única recepta, el treball i l’empenta.

A més, si analitzem l’evolució de les activitat clarament tenim que existeix, a partir del volum de negoci, dels llocs de treball creat i de les expectatives, que està difícil la continuïtat, doncs sempre s’ha de tenir en compte que una empresa ha d’adoptar una senda de creixement sostingut, no fer-ho, vol dir que ho fa la competència!! Això sí, en molts casos, ens referim també a creació d’empresa a situacions on la persona el que ha creat és el seu propi lloc de treball i que, difícilment iniciarà un camí de creixement important, sinó que el seu objectiu radica en mantenir i garantir el seu propi lloc de treball, cosa d’altra banda totalment lícita.

En fi, ens alegrem d’aquesta continuïtat de les empreses i esperem que continuï així i que en un futur aquest indicador sigui millor!!

Comparteix..