Si estàs pensant obrir una botiga, un dels aspectes que més t’ha de preocupar ha de ser triar el local, on ubicar-la, que probablement serà la decisió estratègica més important que hauràs de prendre i, també, la més difícil de canviar. Actualment hi ha molt negoci comercial que s’està orientant a la venda online i no precisen local, però la venda tradicional sí que requereix un establiment i, decidir on obrir la botiga, serà un element clau per l’èxit de l’activitat.
El fet més diferencial alhora de decidir l’ubicació a triar i la importància que això té, molt probablement, serà la quantitat de persones que passin per davant de l’establiment, fet que acabarà condicionant la teva xifra de vendes. Per tant, l’elecció d’ubicació de l’establiment comercial tradicional, serà un factor clau de la viabilitat del projecte empresarial, probablement la decisió estratègica més important.
En els carrers no només estem per comprar, també hi estem per fer moltes altres coses, per tant, la visibilitat de l’establiment, l’afluència de pas de vianants, envoltar-se d’altres botigues i serveis, aparcament, restauració, oci, etc., seran factors claus. També pels establiments més de proximitat, serà diferent el resultat d’estar ubicats en un carrer amb transit de vianants que en un poc transitat.
Intentarem facilitar algunes idees o criteris de cara a fer una bona selecció, extreta de diferents especialistes en ubicació d’establiments comercials:
1.- Estar proper a altres comerços, és a dir, formar part d’un ecosistema amb altres tendes. Fins i tot, situar-se allà on està la competència. Està clar que el millor no és tenir competència, però posats a tenir-la, que estigui propera per poder competir. Si té èxit i és una element arrossegador, si no estem situat a prop, difícilment podrem competir. Com més oferta, més atrets se sent el consumidor. Aquest primer criteri consisteix en, primer, on hi hagi molta oferta comercial o, segon, al costat d’un element comercial arrossegador, com són els grans establiments, grans marques,… El Mercat Municipal de Castellar del Vallès, amb el Mercadona en el seu interior és un exemple de concentració comercial i d’element arrossegador.
2.- La quantitat de persones o vianants que passin per davant de l’establiment diàriament és un element clau. Aquí requereix un esforç de parar-se a comptar-ho en totes les franges horàries i en tots els dies comercials de la setmana. És a dir, no es tracta només que el carrer sigui molt transitat, sinó també que passin per davant de l’establiment. Quants passen, homes, dones, edats, a quines hores… ens determinarà el tipus de possible consumidor que hi ha a la zona i, així, poder analitzar si coincideix amb el nostre consumidor potencial desitjat i si aquest és suficient per garantir la viabilitat del nostre establiment.
Hi ha diferents factors a considerar, si el carrer no és exclusiu per a vianants, els vianants poden passejar o circular més per una vorera que per una altra, si el carrer és molt ample des de l’altre vorera la visibilitat no serà tant bona, també poden desviar-se abans si troben carrers abans d’arribar on estem situats,…
Esbrinar-ho només es pot fer comptant les persones que passen. És complicat i, segons quins carrers d’algunes ciutats, fins i tot podem trobar estudis. Un sistema una mica rupestre és el agafar el comptador de persones i passar-se hores davant del local comptant persones.
Però, com en tots els àmbits, la tecnologia també ha arribat aquí i no només és aplicable a les noves ubicacions, també per a les activitats actuals. Hi ha una empresa anomenada T-Cuento, que mesura el flux de gent les 24 hores i permet conèixer amb exactitud aquest moviment. De fet, permet mesurar no només les persones que passen per davant de l’establiment, sinó que també permet comptar d’aquelles les que miren l’aparador i les que entren… per tant, una eina molt potent per al sector.
3.- Un altre aspecte és la visibilitat. Òbviament el tràfic és molt important, però si no ens veuen, si el consumidor no és capaç de veure’ns, de poc serveix. La gent ha de poder veure l’aparador o bé el rètol i acabin entrant.
S’ha de tenir cura de no quedar tapat per una marquesina de bus, per un quiosc, si el local està soterrat perquè està a un nivell inferior que el carrer,… Segurament serà més interessant un local amb bona visibilitat però en un carrer menys transitat que no un de situat en un carrer molt transitat però amb pitjor visibilitat.
4.- Finalment, la zona d’influència i l’existència de barreres invisibles, també són elements a considerar. Són tots aquells possibles clients que formin part de la zona d’influència, que estiguin propers tot i que vinguin expressament encara que no passin per davant de manera habitual.
També, comercialment, existeixen unes barreres més de caire psicològic que són els obstacles urbanístics. Creuar ponts que sobrepassen rius, vies de tren, autopistes, grans avingudes,… són d’aquestes anomenades barreres psicològiques que difícilment faran que els compradors les superin per venir a comprar, tot i que pugui ser una distancia prou curta.
En resum, amb ganes d’observar i podent reforçar-ho a través de la tecnologia i analitzant l’entorn i característiques que s’han esmentat, ens poden permetre decidir-nos per seleccionar un establiment amb més garanties d’èxit que si no es consideren totes aquestes qüestions. D’altra banda, al ser la decisió estratègica pràcticament més importa a l’hora d’obrir un establiment comercial tradicional, cal fer tots els esforços possibles per tal de trobar aquella ubicació que serà més adient i convenient per la nostra activitat.