Quina importància té un pla d’empresa?

Moltes persones usuàries del Servei de Creació d’Empresa, quan els recomanem que els convindria elaborar un pla d’empresa per valorar la seva idea de negoci, no ens traslladen ni ens manifesten la pregunta que, malgrat tot, la comunicació no verbal, els delata: i per quina raó haig de fer-ho això?

Molts esforços destinem a explicar-ho i no sempre ens en sortim convencent els interessats, principalment perquè segueixen sense entendre de la seva importància i, també, perquè suposa entrar en fer un anàlisi, esforç i dedicació en relació a la seva idea que, potser, no és la que imaginaven i no havien pensat.

Trobem menys resistència quan aquest és un tràmit obligatori com, per exemple, capitalitzar l’atur. Majoritàriament la predisposició a elaborar un pla d’empresa és més gran quan aquest procés és requerit i necessari per accedir a una altra instància.

Però aquesta no ha de ser la raó principal, evidentment, ni única. El fet de trobar-se obligatòriament davant la disjuntiva de tenir-ho que fer sí o sí, és quan es passa, en segons quin casos, a intentar que el faci l’assessor que tenen davant o anar a un gestor o amic, és a dir, a delegar a una altra persona la responsabilitat d’analitzar el seu projecte.

Està clar que tampoc és la solució, aquesta passa perquè l’esforç de sensibilització i responsabilitat que es fa generalment des del món local per acompanyar i assessorar a possibles emprenedors, va molt encaminat a intentar professionalitzar aquesta feina d’”emprenedoria”, és a dir, a prendre decisions de manera rigorosa i professional. És a dir, el que busquem és que fonamentin la seva decisió recolzat per un convenciment fred obtingut a partir de l’elaboració amb rigor del pla d’empresa.

En una altra entrada, parlarem més profundament de la importància d’aquesta eina o similar i la seva utilitat. Però també volem recordar-vos que, en el Servei de Creació d’Empresa, a més del model de pla d’empresa i el suport i assessorament per la seva elaboració, també tenim un model molt més senzill, àgil i breu que permet, al menys, obtenir una informació mínima i d’extrema utilitat per decidir si continuem o no tirant endavant. És una guia, un document que ens permet fer una valoració de l’idea empresarial, de plantejar uns mínims per decidir aprofundir i seguir endavant amb el projecte o repensar-ho.

En tot cas, en qualsevol situació, us recomanem la importància de consultar-ho amb professionals dedicats a aquestes tasques i, per descomptat, fer-ho sempre a partir d’un anàlisi més científic, fred i responsable per prendre la decisió definitiva. Evidentment, en el Centre de Serveis estem a la vostra disposició.

Les obligacions dels autònoms alhora de conservar les factures

Entre les diferents obligacions que tenen els autònoms o empresaris individuals en relació a les seves obligacions fiscals, són les declaracions d’iva i d’irpf. Entre aquestes, cal destacar la de conservar les factures, tant les rebudes com les emeses durant un període de quatre anys.

Per començar, qualsevol anotació als llibres registres d’ingressos i despeses en qualsevol tipus de format, ha de tenir el seu suport documental, és a dir, tenir les factures emeses i rebudes, de manera ordenada i durant els següents quatres, com ja s’ha comentat.

Tanmateix s’haurà de guardar els justificants comptables de les operacions en les que sigui d’aplicació la inversió dels subjecte passiu quan aquest sigui d’una altra comunitat autònoma. Juntament amb les factures, s’haurà de guardar els documents acreditatius del pagament o cobrament.

També les factures hauran de conservar-se en el formats que germanitzin l’autenticitat dels seu origen, la seva integritat del contingut i la llegibilitat. En cas de que el material es conservi en format digital o electrònics, s’haurà de assegurar la llegibilitat dels mateixos en format original, així com la de les dades associades i els mecanismes de verificació de firma.

Aquesta feina podrà estar delegada, , però el fet i la responsabilitat i obligació de conservar els documents serà la mateixa.

Així, us recordem quines són les obligacions fiscal mínimes d’un autònom de manera simplificada i que, pràcticament, tots han de fer com a mínim:

IRPF:

–      Model 100: declaració d’irpf anual

–      Model 130/131: de pagaments fraccionats trimestrals

–      Model 111: Declaració trimestral de les retencions del treball

–      Model 115: Declaració de la retenció dels lloguers trimestral

–      Model 180: Resum de retencions anual de lloguers

–      Model 190: resum anual de retencions del treball

IVA:

–      Model 303: autoliquidació trimestral d’iva

–      Model 390: declaració resum anual d’iva

ALTRES:

–      Model 347: declaració informativa d’operacions amb tercers superiors a 3000€.

Clar que, segons la casuística individual, aquests són els tràmits mínims i un punt de partida, en tot cas, que generarà més obligacions fiscals. També hi ha algun cas que suposa menys obligacions, com els règims d’estimació directa per objectius (mòduls) i el recàrrec d’equivalència de l’iva.

Podem treballar com assalariat i també està donat d’alta d’autònom?

Amb l’aprovació de la “Ley de Emprendedores” és possible l’opció de continuar com assalariat i, a la vegada, exercir o desenvolupar una activitat empresarial. A més, aquesta regulació li facilita un seguit de bonificacions.

Segons aquesta llei aprovada inicialment el mes maig del 2013 amb tot un seguit d’actualitzacions posteriors, l’última d’aquest mateix juliol, possibilita un tipus de cotització en casos de “pluriactivitat” amb jornada laboral a temps complert o parcial superior al 50%. Amb aquesta nova normativa, es permet a persones assalariades realitzar treballs per compte propi.

Els treballadors que estiguin en situació d’alta al règim general, els hi permet també donar d’alta al Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors Autònoms (RETA) i iniciar una pluriactivitat, en aquests casos, podran optar com a base de cotització el 50% durant els 18 primers mesos i el 75% durant els 18 següents.

La bonificació a la que no podrà acollir-se serà de tarifa plana, doncs la pluriactivitat és incompatible amb la resta de bonificacions i reduccions.

Experts recomanen que aquesta situació de pluriactivitat estigui reflexada a Hisenda i a la Seguretat Social, evitant qualsevol problemàtica que pugui sorgir com a empresari i, d’aquesta manera, tindrà tots els drets davant qualsevol situació de conflicte També, d’aquesta manera, podrà fer factures sense cap mena d’impediment o problemàtica, facilitant la feina com empresari. Es considera molt adient i que val la pena acollir-se a aquesta bonificació i exercir el dret a ser assalariat i autònom a la vegada.