Nova línia de finançament per al sector del comerç

L’ICF i el departament d’Empresa creen una línia de crèdits específica per al sector amb una dotació de 15 milions d’euros.

Les empreses del sector del comerç que busquen finançament ja disposen d’una nova línia de préstecs. L’Institut Català de Finances (ICF) i la direcció general de Comerç del departament d’Empresa i Coneixement han creat la línia de finançament ICF Comerç, amb condicions preferents per facilitar l’accés al crèdit als emprenedors, autònoms, microempreses i pimes dels àmbits del comerç, l’artesania, la moda i els serveis relacionats.

“L’objectiu principal de l’ICF Comerç és donar suport a projectes empresarials d’aquest sector per impulsar-ne el creixement, incentivar la digitalització dels seus processos i millorar la competitivitat”, explica Antoni Vallès, director de desenvolupament de negoci de l’ICF.

Aquesta línia de préstecs compta amb una dotació inicial de 15 milions d’euros per finançar inversions i/o circulant. L’ICF aporta els recursos econòmics i coordina l’oferta de finançament, mentre que el Banc SabadellCaixaBank comercialitzen i distribueixen els préstecs. Per la seva banda, la direcció general de Comerç, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, assumeix el 70% del capital pendent.

Un complement a la banca privada

La crisi econòmica ha comportat majors dificultats per a les pimes i els emprenedors, igual que per a la resta de sectors productius, per accedir al finançament a través de la banca privada. “Per fer front a aquesta realitat, tant les empreses del sector comerç com les d’altres àmbits han començat a diversificar les seves fonts de finançament per poder posar en marxa noves iniciatives empresarials”, exposa Vallès. “En aquest nou escenari, la banca pública, com l’ICF, ha jugat un paper molt important actuant com a complement del sector financer privat”, ressalta.

Les sol·licituds d’aquests préstecs s’hauran de fer a través del portal web de l’ICF. El termini de presentació de sol·licituds restarà obert fins al 26 de setembre del 2018 o fins a exhaurir els fons.

L’Ajuntament, a través de l’escola FEDAC, s’incorpora al programa CUEME de la Diputació de Barcelona

El programa fomenta la cultura emprenedora en els cicles superiors d’educació primària.

El programa

El programa cerca fomentar tant la cultura emprenedora com les competència bàsiques en el cicle superior de primària a través de la creació i gestió d’una cooperativa durant un curs escolar. El programa vincula i té el recolzament de la comunitat educativa, l’administració i els agents socials de la localitat.

El programa permet a l’alumnat viure tot el procés de creació d’una activitat econòmica amb el format més democràtic com és la cooperativa i assumir responsabilitats pròpies de la gestió d’una activitat econòmica.

Per la seva creació, els alumnes participants han de fer aportacions de capital per poder invertir, crear i dissenyar un producte, tot el procés productiu, el pla de comunicació i màrqueting, la comercialització i tota la gestió econòmica administrativa. A més, fixen un objectiu social d’aportació, en cas d’obtenir beneficis, a una entitat social del territori.

Aquest programa liderat per la Diputació de Barcelona, porta ja un total de set edicions i, any rere any, va augmentat en nombre de participants. De fet, el curs escolar 2016-2017 van participar a la província de Barcelona un total de 5.000 alumnes de 131 centres educatius, 60 municipis i la creació de 224 cooperatives.

Amb caràcter innovador i arrelat al territori

La metodologia educativa és el treball per projectes que permet reforçar valors com la solidaritat, igualtat equitat i és una eina d’inclusió social.

La cooperativa centra l’activitat empresarial en la persona i no en el capital, fomenta la gestió democràtica i aporta beneficis a projectes  socials  del territori.

Pretén facilitar, gràcies a la col·laboració i participació entre l’ens local i el centre educatiu, la relació de les escoles amb l’entorn i promou la implicació dels agents locals en la dinàmica quotidiana de les cooperatives. Les Àrees d’Educació i de Dinamització Econòmica actuen com a dinamitzadors i coordinadors del projecte posant els seus recursos al servei de l’alumnat i del seu projecte emprenedor.

L’esperit emprenedor i competències clau

Aquesta és l’habilitat de les persones en transformar les idees en actes, coincidint amb la definició d’emprendor/a (persona que crea, desenvolupa i implanta un projecte empresarial). Aquesta és una competència clau a integrar al currículum, doncs desenvolupa aptituds creatives, d’iniciativa, innovadores, assumir riscos, habilitat de planificar i gestionar projectes, assolir objectius com a característiques principals.

Aquest treball que desenvolupen els participants permet desenvolupar competències en els àmbits següents:

  1. Competència en comunicació lingüística
  2. Competència matemàtica
  3. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic
  4. Competència digital i en el tractament de la informació
  5. Competència social i ciutadana
  6. Competència cultural i artística
  7. Competència per aprendre a aprendre
  8. Competència en autonomia i iniciativa personal (esperit emprenedor)

 

Aprovada la nova Llei d’autònoms, quins canvis preveu i quan seran efectius?

El 26 d’octubre va entrar en vigor la Llei de “Reformas Urgents del Trabajo Autónomo” després de la seva publicació al BOE. L’objectiu de la llei és dotar de més flexibilitat de les cotitzacions al RETA  i, a més, augmentar les bonificacions i clarificar les deduccions fiscals.

La principal mesura és l’ampliació de tarifa plana dels autònoms fins a un any. És a dir, la coneguda com a tarifa plana de 50€ passar d’una durada de 6 mesos a 12 mesos. També preveu una reducció considerable del requisit d’aplicació, aquests fins ara era de 5 anys de l’última cotització al RETA i ara passarà a ser de 2 anys. Ara bé, si ja els ha gaudit d’aquests ajuts, el termini serà de tres anys. Diem passarà a ser perquè l’entrada en vigor del conjunt de mesures no serà fins l’1 de gener del 2018.

També permetrà comptabilitzar el treball autònoms amb el 100% de la pensió de jubilació, fins ara només era del 50% de la pensió. Però, per poder gaudir d’això, caldrà demostrar que l’autònom té contractat un treballador per compta aliè.

Els autònoms que contractin indefinidament com treballadors per compta aliè a cònjuge, ascendents o descendents i demàs parents fins a segon grau, podran obtenir bonificacions de fins el 100% durant 12 mesos en les quotes de la Seguretat Social.

També gaudiran de bonificacions del autònoms amb discapacitat igual o superior al 33%, si cotitzen per la base mínima es reduirà la quota a 50 euros durant els 12 mesos següents a l’alta, incloent l’incapacitat temporal. Si tenen una base de cotització superior s’aplicarà una 80% en la reducció de la quota.

Altres mesures que comporta aquesta nova regulació són les que afecte a la cotització a la Seguretat Social i redueixen la càrregues administratives, reduint els recàrrecs a la meitat, és a dir, al 10%, per pagament fora de termini de la quota del RETA. I, en casos de pluriactivitat, els treballadors que tenien dret a una devolució del 50% de l’excés de cotització que fins ara ho havien de sol·licitar, a partir d’ara, ho rebran directament d’ofici per la Seguretat Social abans de 1 de maig de l’exercici següent.

I, finalment, la resta de mesures van destinades a afavorir la conciliació entre la vida familiar i laboral, augmentant l’edat dels menors de 7 fins a 12 anys, una tarifa plana de 50 euros durant un any per conciliar la maternitat, bonificació del 100% de la quota durant els descansos per maternitat i paternitat, etc.

Pel que fa a la fiscalitat dels autònoms, a partir de la data d’entrada en vigor, Hisenda acceptarà com a deducció les despeses de subministraments de la llar de totes aquelles persones que tenen la seva activitat domiciliada fiscalment en el seu domicili personal. Aquesta deducció serà el resultat d’aplicar el 30% a la proporció existent entre la superfície de la vivenda destina a l’activitat i la superfície total. També acceptarà la deducció de fins a 26,67€ diaris en dietes, si la despesa es produeix a Espanya i de fins a 40,08 si és a l’estranger. Ara bé, aquestes despeses sempre hauran de produir-se en establiments d’hostaleria i restauració acreditant un pagament per mitjà electrònic, no en metàl·lic.

Recordar que totes aquestes mesures són d’aplicació a partir de l’1 de gener del 2018.

Tot i aquests canvi, hi ha molts aspectes que no han estat ni tant sols valorats i formen per de les reclamacions habituals i tradicionals del sector dels autònoms.