La factura electrònica, digital o telemàtica, sense cap mena de dubtes és el model de factura que, més d’hora que tard, acabarà predominant les relacions comercials. La importància del desenvolupament de les noves tecnologies i la cerca d’una millor seguretat, comoditat, fins i tot fiabilitat i, per descomptat, major control i lluita contra el frau, farà que cada vegada estigui més estesa i implantada.
Durant aquest 2015, la seva implantació ja està agafant velocitat, sobretot amb l’ús obligatori a l’administració pública i a les grans empreses. És a dir, és obligatori per a les societats que proveeixen a les administracions.
La factura electrònica és un equivalent funcional a la factura en paper, excepte en que la transmissió és per mitjans electrònics i telemàtics.
Però per que aquesta factura sigui legalment apta, cal que, tal com fixa el Reglament de Facturació, ha de tenir els mateixos requisits, camps obligatoris exigibles, que les de paper i expedida i rebuda en format electrònic. A més, cal que sigui transmesa d’ordinador a un altre ordinador, recollint el consentiment de d’ambdues parts.
També caldrà que, aquesta factura, estigui signada per una firma electrònica amb certificat reconegut, fet que dóna autenticitat i que garanteix que la factura no ha estat modificada.
Es tramita en dues fases:
- Crear la factura, igual que es fan en paper, i emmagatzemar-la en un fitxer de dades.
- Un cop creada, es procedeix a signar-la electrònicament mitjançant el certificat digital propietat de l’emissor de la factura.
Normativa de la factura electrònica
Aquesta factura està regulada per la següent normativa:
– Reglamento de facturació que recull el Real Decreto 1619/2012 i que està en vigència des de l’1 de gener de 2013.
– Ley 25/2013, de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic.
A més, a Catalunya, també està regulada amb anterioritat a través de la Llei 10/2001.
En properes entrades, comentarem les novetats per aquest any 2015 a les AAPP i a l’activitat privada, les obligacions de les parts i els avantatges que té.