En més d’una i dues ocasions, diem alguna cosa a alguna persona o grup de persones, ja siguin amics, família i també i principalment, en l’àmbit professional i, sorprenentment, el resultat és ben diferent del que nosaltres esperàvem. A més, en moltes ocasions això acaba representant un conflicte o bé un malentès. I les persones emprenedores que inicien un projecte?
Doncs encara és més important que el nostre missatge arribi tal com volem i desitgem que arribi. Comunicar és intentar aconseguir alguna cosa d’una o varies persones. Ho aconseguim?
En tots els àmbits de la societat, la comunicació efectiva, se capaços d’expressar-nos i comunicar-nos de manera eficient, és a dir, d’aconseguir influir en els altres d’alguna manera, és clau per poder progressar. Necessitem millorar les nostres habilitats comunicatives. Nosaltres mateixos seríem un bon exemple que necessitem millorar.
A continuació us narrem algunes de les recomanacions dels professionals i experts en aquest àmbit. A més, a punt d’iniciar la campanya electoral, també ens serà molt pràctic per detectar els polítics que són capaços de fer calar el seu missatge…
Recomanacions
– Ser breu i no repetir-nos. Reiterar el missatge donant masses explicacions, una i una altra vegada, farà que el interlocutor desconnecti i es pugui arribar a sentir menyspreat, sense capacitat per entendre-ho. Millor donar un missatge senzill i clar que repetir-lo.
– Anar al gra, ser concrets. No utilitzar les generalitzacions, especificar allò que realment volem.
– No tornar endarrere. Recordar assumptes del passat i tornar a treure conflictes, no ens farà avançar de cap manera ni aconseguir res més que recordar aspectes negatius i incomodar a l’altra part. Del passat s’ha d’aprendre, sobretot a no repetir errades i a donar la volta a aspectes negatius per convertir-los en positius.
– Lloc i espai per parlar. En funció del què hem de tractar, haurem de preparar o trobar el lloc més ideal. Si s’ha de tractar algun tema difícil o personal, sempre millor fer-ho en privat. En canvi, les felicitacions, millor que siguin amb més públic, on tothom pugui escoltar-ho. No cal afalagar amb excés, però sí de manera natural i quan toqui. Els altres es sentiran valorats i millorarem la seva autoestima.
– Ordenat, si hem de tractar més d’un punt, anar un per a un, no treure més d’un tema a la vegada, sobretot si no tenen res a veure entre sí.
– La comunicació no verbal, és molt més important “com” diem les coses, la manera de dir-ho, casi que el què diem.
– L’absolutisme no és bo. No cal utilitzar coses com “sempre igual” o “sempre fas el mateix”. No s’ha d’etiquetar a ningú. Millor utilitzar “a vegades”, “tot sovint”… Millor dir “això és una mentida” que no tractar algú de “mentider”!!
– Una crítica constructiva, millor remarcar-la sobre el comportament i no sobre la persona en sí.
– Empatia, posar-nos al lloc dels altres sempre ens donarà una visió molt més oberta a entendre els comportaments de les altres persones.
– Repreguntar, fer preguntes per intentar esbrinar si s’ha entès el missatge que estem intentant donar i, quan ens expliquen alguna cosa, fer preguntes que confirmin allò que ens pensem que hem entès.
– Escoltar, tot i que el posem l’últim, potser és el més important, saber escoltar és clau per poder comunicar-nos millor.
Aquestes són algunes, segons els experts, de les consideracions que hem de fer per intentar millorar la nostra comunicació. Segur que trobaríem moltes més coses, però d’aquesta relació, posar-ne alguna en pràctica, ja ens farà millorar, que en definitiva és del que es tracta, com a les persones emprenedores, de seguir avançant.