L’Ajuntament, a través de l’escola FEDAC, s’incorpora al programa CUEME de la Diputació de Barcelona

El programa fomenta la cultura emprenedora en els cicles superiors d’educació primària.

El programa

El programa cerca fomentar tant la cultura emprenedora com les competència bàsiques en el cicle superior de primària a través de la creació i gestió d’una cooperativa durant un curs escolar. El programa vincula i té el recolzament de la comunitat educativa, l’administració i els agents socials de la localitat.

El programa permet a l’alumnat viure tot el procés de creació d’una activitat econòmica amb el format més democràtic com és la cooperativa i assumir responsabilitats pròpies de la gestió d’una activitat econòmica.

Per la seva creació, els alumnes participants han de fer aportacions de capital per poder invertir, crear i dissenyar un producte, tot el procés productiu, el pla de comunicació i màrqueting, la comercialització i tota la gestió econòmica administrativa. A més, fixen un objectiu social d’aportació, en cas d’obtenir beneficis, a una entitat social del territori.

Aquest programa liderat per la Diputació de Barcelona, porta ja un total de set edicions i, any rere any, va augmentat en nombre de participants. De fet, el curs escolar 2016-2017 van participar a la província de Barcelona un total de 5.000 alumnes de 131 centres educatius, 60 municipis i la creació de 224 cooperatives.

Amb caràcter innovador i arrelat al territori

La metodologia educativa és el treball per projectes que permet reforçar valors com la solidaritat, igualtat equitat i és una eina d’inclusió social.

La cooperativa centra l’activitat empresarial en la persona i no en el capital, fomenta la gestió democràtica i aporta beneficis a projectes  socials  del territori.

Pretén facilitar, gràcies a la col·laboració i participació entre l’ens local i el centre educatiu, la relació de les escoles amb l’entorn i promou la implicació dels agents locals en la dinàmica quotidiana de les cooperatives. Les Àrees d’Educació i de Dinamització Econòmica actuen com a dinamitzadors i coordinadors del projecte posant els seus recursos al servei de l’alumnat i del seu projecte emprenedor.

L’esperit emprenedor i competències clau

Aquesta és l’habilitat de les persones en transformar les idees en actes, coincidint amb la definició d’emprendor/a (persona que crea, desenvolupa i implanta un projecte empresarial). Aquesta és una competència clau a integrar al currículum, doncs desenvolupa aptituds creatives, d’iniciativa, innovadores, assumir riscos, habilitat de planificar i gestionar projectes, assolir objectius com a característiques principals.

Aquest treball que desenvolupen els participants permet desenvolupar competències en els àmbits següents:

  1. Competència en comunicació lingüística
  2. Competència matemàtica
  3. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic
  4. Competència digital i en el tractament de la informació
  5. Competència social i ciutadana
  6. Competència cultural i artística
  7. Competència per aprendre a aprendre
  8. Competència en autonomia i iniciativa personal (esperit emprenedor)

 

Comparteix..